Hozzávalók:
6-7 evőkanál párolt rizs(kerek szemű,fényezett,ragacsosra fővő sushi rizs, itthon is kapható)
Kis darab kombu (egyfajta tengeri alga, de el is maradhat)
Szaké(el is maradhat)
kb.1 evőkanál 10%-os ételecet vagy almaecet
1 csapott kiskanál kristálycukor
2 lap nori (egyfajta szárított alga)
10 dkg bőr és szálkamentes lazacfilé
Elkészítés:
1: Először a rizst főzzük meg, nagyjából 3-4 decinyit (30-40 dekát), mert azt a kis mennyiséget, ami ehhez a recepthez kell, kényelmetlen főzni. Ehhez a rizst szűrőbetétbe töltve addig mossuk, amíg a róla lecsurgó víz már nem fehéres, hanem tiszta, átlátszó. Nagyon alaposan lecsöpögtetjük. Kimérjük a főzővizet, mely a rizs 1,2-1,4 szerese. Vastag aljú lábosba öntjük, a rizst belekeverjük, eredetileg egy kis kombuval és szakéval is ízesítjük, de ezeket ki lehet hagyni. Közepes lángon addig főzzük, amíg a víz lecsökken a rizs szintjéig. Ekkor nagyon kis lángra állítjuk, szorosan lezárjuk, további 10-15 percig főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és anélkül, hogy a tetejét levennénk, még 10 percig állni hagyjuk, majd 6-7 evőkanálnyit kiveszünk belőle, amihez még melegen hozzákeverjük az ecetet és cukrot. (Ha a rizs 3 eci volt, akkor 3 evőkanál ecet és 1 evőkanál cukor kell bele.) Ezután megsózzuk (ezt sem csinálja mindenki, tehát elhagyhatjuk). Jól elkeverjük és hűlni hagyjuk, de ehhez nem tesszük hűtőbe.
2: A norit az előírások szerint, általában megnedvesített konyharuhára terítve fölpuhítjuk. A puha pácolt rizst egyenletesen rásimítjuk.A halat- amit elkészítés előtt különböző fűszerekbe vagy szójamártásba is pácolhatunk- félkisujnyi hasábokra vagy még egy kicsit vékonyabbra vágjuk,majd a rizs közepére egy csíkban végigrakjuk.Föltekerjük, és kb. másfél ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
|